bezárás
bezárás

Mi lehet annál izgalmasabb, mint hetente újabb és újabb érdekes információt megismerni a divatékszerek és órák világáról? Iratkozzon fel hírlevelünkre, és elsőként értesül az új trendekről és  akcióinkról!

Feliratkozás

Hasznos tudnivalók

Hasznos tanácsaink közt ékszervásárláshoz kapcsolódó információk, ápolási tippek, javaslatok segítenek Önnek abban, hogy a vásárolt divatékszer, karikagyűrű, nyaklánc, medál vagy karóra sokáig az eredeti minőségében és ragyogásában lehessen viselőjének kedvelt darabja.

Fémallergia

Szinte alig akad olyan ember, akin ne látnánk gyűrűt, nyakláncot vagy fülbevalót. Az ékszerek viselése nagyon régi szokás. Az első példányok csontokból, kagylókból készültek. A mai ékszereket két csoportra osztják. Az egyikbe azok a míves darabok tartoznak, amelyeket jó minőségű aranyból, ezüstből és platinából készítenek az ötvösök, a másikba a bizsut sorolják, amelyet csaknem minden anyagból gyártanak. Az arany- és ezüst ékszerek is tartalmaznak azonban egyéb fémeket.

Érzékenység

Ezek az egyéb fémek – a bőrrel érintkezve – kellemetlen tüneteket okozhatnak. Ilyen fém például a nikkel, a bizsuk és a világos színű fémötvözet, a “fehér-arany” egyik komponense. Először is azt érdemes tisztáznunk, hogy mi a “valódi arany”. A nyaklánc nem lehet “tiszta” arany – hiszen a 100%-os vagy 24 karátos arany túl puha az ékszerekhez. Az ötvösök rendszerint 14 és 18 karátos arannyal dolgoznak; ezekben 14/24, illetve 18/24 tömegrész arany van. (A karátot kb. 1300 óta használják. Az Egyesült Államokban 10 karátos lehet a legkisebb aranytartalmú ékszer, de fél karát hibát is megengednek, ezért előfordulhat, hogy a 10 karátos tárgy csak 9,5 karátos, és 39,6 tömegszázalék aranyat tartalmaz. Angliában legalább 9, Franciaországban legalább 18 karátos aranyékszert szabad csak árulni.)
Az ötvözet összetételét nem jelzi a “karát” megjelölés. A különböző színű aranytárgyak más-más ötvözőanyagokat tartalmaznak. Az aranyötvözeteket “savpróbával” tesztelik. A 9–10 karátnál kevesebb aranyat tartalmazó fémek a salétromsav hatására gyorsan megzöldülnek. Királyvízzel (kb. azonos mennyiségű salétromsavat és sósavat tartalmazó keverékkel) vizsgálhatók a 18 karátosnál értéktelenebb ötvözetek: a savcseppel érintkező fém azonnal halványsárgára változik, mert a színes ötvözőanyagok kioldódnak. A vizsgálatot sokszor “próbakővel” végzik: a kemény fekete kővel egy kevés fémet dörzsölnek le a kő felületére és a tesztet itt végzik el, az ékszert pedig ismét hibátlanra csiszolják. Amikor a “valódi arany” allergiás reakciót vált ki, mindig az egyik ötvözőfém a bűnös, többnyire a nikkel. Néhányan rendkívül érzékenyek erre a fémre. Az érzékenység rendszerint akkor derül ki, ha aranyozott fülbevalót kezdenek viselni. Mivel az aranyréteg nagyon vékony, és általában nikkelrétegre kerül, nem meglepő, hogy a fülbevaló viselője az arany kopása nyomán hosszú ideig érintkezhet a nikkellel is.

Tünetek

A fémallergia leggyakoribb megjelenési formája a bőrirritáció. Az érintett felület viszket, kivörösödik, megduzzad esetleg kiszárad és hámlani kezd. Ha hosszabb ideig érintkezik bőrünk az allergén reakciót kiváltó fémmel (fülbevaló, nyaklánc, karkötő, óraszíj …), akár megvastagodhat és be is repedezhet.

Hatásos védelem a fémallergiával szemben

A fémallergia, ha már egyszer kialakult, egy életre szól. Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan módszer, amellyel megszüntethető lenne. Leghatásosabb védelem az elkerülés, mely sokszor az ékszerek mellőzését, a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelenti. A fémallergia megállapítására két általánosságban leggyakrabban használt tesztelési módszer létezik. Egyik az un. epicután-teszt, másik a limfocita-transzformációs teszt.

További információ: www.allergiakozpont.hu/femallergia • ww.informed.hu

"Rendkívül gyors, készséges, magas színvonalú kiszolgálásban volt részem. Köszönöm!"

Sz. Katalin

"Elégedett voltam a rugalmas és gyors kiszolgálással. Az üzlet munkatársai kedvesek, udvariasak, segítőkészek voltak. Megtapasztalhattam, hogy itt vásárlás összegétől függetlenül fontos a vásárló, jó szívvel tudom mindenkinek ajánlani. További munkájukhoz sok sikert és sok elégedett vásárlót kívánok! "

V. Erzsébet

"Mind a kedves kiszolgálással, mind a termékekkel maximálisan elégedett vagyok. Üzletükben már korábban is többször vásároltam, ezért is választottam Önöket a webes rendeléshez is. Biztosan vásárolok még majd Önöknél és ismerőseimnek is ajánlani fogom üzleteiket. Munkájukhoz további sok sikert kívánok! "

H. Gabriella